Vasilij Žbogar   Esimit Europa
Domov Novice O meni Ekipa Regate in dogodki Foto in video Esimit Europa  
O meni
Osebna izkaznica
Biografija
Rezultati
Kontakt
E-pošta: info@vasilijzbogar.si

O meni

Biografija

Rojen sem 4. oktobra 1975 v Kopru. Jadrati sem začel pri sedmih letih, ko me je oče posedel v jadrnico razreda optimist. Takrat se je začela tudi moja ljubezen do jadranja, ki jo je kasneje dopolnila še želja po tekmovanju. Jadralska pot me je najprej vodila v dvosed 470 in nato v laser, razred v katerem jadraš sam in je vse odvisno od tebe. Po letih trdega dela, ki sem jih vložil v jadranje,  sem začel dosegati dobre rezultate in z olimpijskima medaljama (Atene 2004, bron; Peking 2008, srebro) postal tudi prvi Slovenec z olimpijsko medaljo v jadranju.

Po srebrni medalji na olimpijskih igrah v Pekingu in 14 letih, ki sem jih preživel v razredu laser, sem se odločil, da poiščem nove izzive na svoji športni poti. Iskanje me je pred tremi leti pripeljalo v razred finn. Po dveh letih garanja sem decembra 2011 Sloveniji prijadral mednarodno olimpijsko normo v razredu finn, nato pa sem si v internih kvalifikacijah zagotovil svoj četrti nastop na olimpijskih igrah. Olimpijska regata v Weymouthu je bila ena boljših odkar jadram, pokazalo pa se je, da mi manjka še nekaj kilometrine v razredu finn. Z doseženim šestim mestom sem zadovoljen, saj sem bil do zadnjega blizu vrhunski uvrstitvi. Motivacije in načrtov za prihodnost je veliko, pred mano je nov olimpijski cikel v razredu finn. Moj moto, s katerim najlažje opišem svoje visoko zastavljene cilje, odločnost in vztrajnost je »Krepat, krepat, ma ne molat«.

Želja po novih izzivih me je pripeljala tudi na večje jadrnice. Leta 2010 sem se kot taktik pridružil posadki maksi jadrnice Esimit Europa 2, ki pluje pod zastavo Evropske unije in s katero smo se že dvakrat veselili zmage na legendarni Barcolani. Lani sem postal tudi prvi Slovenec, ki se je kot krmar in skiper španske izzivalke Green Comm Racing pomeril svetovni seriji Pokala Amerike.

Živim v Izoli in sem zaposlen na Ministrstvu za finance. Kljub dolgim uram, ki jih preživim na morju in dnevom, ko sem zaradi treningov na poti, sem si vzel tudi čas za študij in sem tik pred diplomo iz managementa na Fakulteti za management Koper.
Natisni natisni  |  Na vrh na vrh
Esimit Europa Luka Koper Telekom Slovenije AdriaticSlovenica Audi Porsche Koper
Osebna izkaznica Biografija Rezultati
Trenerji Olimpijski razredi
Foto Video