Vasilij Žbogar   Esimit Europa
Domov Novice O meni Ekipa Regate in dogodki Foto in video Esimit Europa  
Kontakt
E-pošta: info@vasilijzbogar.si

Novice

Rio de Janeiro , 16.08.2016
Nova medalja je tu

Nova medalja je tu

Nova medalja je tu

Z nadzorovanim jadranjem v regati za medalje je Vasilij Žbogar prišel do srebrne medalje v razredu finn, kar je njegova že tretja olimpijska medalja.

"Preživel sem. Vesel sem, da sem prišel do tretje medalje, prvi dve sem osvojil v laserju," je bila prva izjava slovenskega jadralskega junaka.

S šestim mestom v regati za odličja je Vasilij Žbogar potrdil osvojitev srebrne medalje, z zmago na zadnjem dejanju pa je do brona prišel Američan Caleb Paine, medtem ko je Giles Scott zlato osvojil že v nedeljo po rednih desetih plovih.

Na prvem obratu je bil Žbogar osmi, tik za Ivanom Kljakovićem Gašpićem, vodil pa je Američan Paine, ki mu je medaljo prinašala samo regatna zmaga. Na drugi boji je Žbogar napredoval na sedmo mesto, na tretji pa na šesto mesto, ki ga je nato obdržal na četrtem obratu in tudi v cilju. Vseskozi je Vasco jadral konservativno in nadzoroval tekmece pred seboj. Ko se je Hrvatov načrt sesul, se je slovenski as utrdil na 6. mestu in unovčil vse bogate izkušnje, ki jih ima kot najstarejši udeleženec finalne regate.

"Vasco da Isola" je bil leta 2004 v Atenah bronast v razredu laser, leta 2008 v Pekingu pa srebrn, prav tako v laserju. Sledil je prestop v višji, težji in zahtevnejši razred finn, kjer je bil s 6. mestom izredno blizu medalje tudi v Londonu 2012. Na olimpijskih igrah je Vasilij Žbogar sicer debitiral že v Sydneyju, ko je bil 19. v laserju.

29-letni Britanec Scott, ki je od leta 2012 dobil 16 od 18 rangiranih regat finna v svetovnem merilu, je z 2. mestom potrdil olimpijski naslov. Scott je olimpijski debitant, ima pa štiri naslove svetovnega prvaka v razredu finn, od tega od leta 2014 tri zaporedne. Pred štirimi leti v Londonu je zmagal njegov rojak Ben Ainslie, ki je v jadranju od leta 2000 in Sydneyja osvojil štiri zaporedna najvišja mesta na OI-ju.

<< Arhiv novic

Natisni natisni  |  Na vrh na vrh
Esimit Europa Luka Koper Telekom Slovenije AdriaticSlovenica Audi Porsche Koper
Osebna izkaznica Biografija Rezultati
Trenerji Olimpijski razredi
Foto Video