Vasilij Žbogar   Esimit Europa
Domov Novice O meni Ekipa Regate in dogodki Foto in video Esimit Europa  
Ekipa
Trenerji
Olimpijski razredi
Kontakt
E-pošta: info@vasilijzbogar.si

Ekipa

Olimpijski razredi

Finn

Jadrnica Finn je eden izmed najbolje oblikovanih enosedov. Oblikovali so ga davnega leta 1949 in je z minimalnimi spremembami obstal do današnjih časov. Finn je jadrnica, katere niso umaknili z olimpijskega sporeda vse od leta 1952. V Londonu bo to že njen 16. nastop zapored.

V osnovi je jadrnica Finn moški olimpijski enosed, ki ne dovoljuje "zabušavanja" na treningih, tako na vodi kot v fitnescentru. Idealen je za tekmovalce z najmanj 80 kilogrami, ob pravem vetru pa jih tudi 100 ni preveč. Z zapletenim vpetjem snasti in jadra je možno vsakemu tekmovalcu izbirati svoje nastavitve. Prosta je tudi izbira jamborja, ki je lahko trši za težje tekmovalce, ali mehkejši za tiste z manj kilogrami. Po vsem svetu jo uporabljajo v več kot osemdeset državah in ima več tisoč registriranih tekmovalcev.

Specifikacije:

Št. posadke: 1
Oblikovalec: Rickard Sarby
Leto nastanka: 1949
Dolžina trupa: 4,5 m
Dolžina buma: 1,47 m
Teža trupa: 145 kg
Glavno jadro: 10,6 m2

Več informacij: International Finn Association

Laser

Laser je najštevilčnejši olimpijski razred, v katerem tekmuje okoli 200.000 jadralcev iz 90. držav. V razredu laser vsi tekmovalci jadrajo na enakih jadrnicah, kar pomeni, da je končni rezultat na regati odvisen le od njihovega jadralskega znanja, spretnosti in njihove fizične in psihične pripravljenosti.

Prvo svetovno prvenstvo v razredu laser standard je bilo leta 1974, na njem je tekmovalo 108 jadralcev. V naslednjih letih se je število prijavljenih tekmovalcev hitro povečevalo, na olimpijskih igrah v Pekingu leta 2008 je nastopilo 43 tekmovalcev, na svetovnem prvenstvu tega leta pa  kar 157 jadralcev. Razred laser je uspehe prinesel tudi slovenskemu jadranju, pod vse pa je podpisan Vasilij Žbogar. Izolan ima dve olimpijski medalji, naslov evropskega prvaka in številne druge uspehe, v tem razredu mu manjka le še medalja s svetovnega prvenstva.

Specifikacije:

Št. posadke: 1
Oblikovalec: Bruce Kirby
Leto nastanka: 1971
Dolžina trupa: 4,064 m
Dolžina buma: 1,422 m
Teža trupa: 59 kg
Glavno jadro: 7,06 m2

Več informacij: International Laser Class Association

Natisni natisni  |  Na vrh na vrh
Esimit Europa Luka Koper Telekom Slovenije AdriaticSlovenica Audi Porsche Koper
Osebna izkaznica Biografija Rezultati
Trenerji Olimpijski razredi
Foto Video